wie ik ben

Daarom ben ik verteller en theatermaker.

Om mensen te vermaken, te inspireren, aan het denken te zetten, verder te brengen, en blij te maken.

Met als enig middel: de kracht van de verhalen die ik speel en vertel.

een tweede kans

Eerst heb ik 35 jaar met passie als bioloog gewerkt. De afgelopen 20 jaar heb ik me ook nog kunnen ontplooien als theatermaker en verteller. Destijds koos ik voor de studie Biologie. Niet voor Nederlands, wat ook had gekund. Op school en als student speelde ik toneel en cabaret. Dat ik naast studies als Biologie of Nederlands ook naar de Toneelschool zou kunnen, is nooit bij mij opgekomen. Bovendien was dat in mijn jeugd, gezien mijn achtergrond, geen optie.

 

Maar nu doe ik niets liever. Verhalen schrijven of bewerken, mij eigen maken, en vertellen! Scripts schrijven, repeteren met anderen, en spelen! Omdat verhalen moeten worden verteld! Het is mijn hartstocht, mijn reden van bestaan: Verhalen tot leven brengen, overdragen, cadeau geven.

 

Ik begon hiermee rond 1995. Vijf jaar volgde ik improvisatie trainingen van Margreet Blanken. Vijf seizoenen speelde ik onder regie van studenten en docenten van ArtEZ. Ik volgde workshops van de Franse 'conteur' Abbi Patrix en Walter Roozendaal. Ik gaf vertelcursussen bij het Stadspastoraat Arnhem en het Kunstbedrijf Arnhem. En verteltrainingen bij Rijn-IJsselcollege en Hogeschool Zuyd.

 

HOE VERTEL EN SPEEL IK

Ik stem mij af op mijn publiek. Wie zijn jullie? Waar komen jullie vandaan? Waarom zijn jullie hier? Waarom hebben jullie mij gevraagd? En wat hebben jullie gevraagd? Om te vertellen of te spelen? Dan zoek, bewerk of schrijf ik verhalen. Om ze voor jullie tot leven te brengen.

Soms laat ik het verhaal voor zich spreken.  Soms verwerk ik mijn eigen ervaringen en gedachten in het verhaal. Ik vraag mij af waarom het verhaal loopt zoals het loopt. Wat de betekenis daarvan is.

Al vertellende kruip ik in het verhaal. Ik sta of loop in mijn verbeelding in het landschap of de omgeving waar het zich afspeelt. Ik vertel en speel wat ik zie, hoor, ruik, voel en proef. En reageer daar direct op. Zodat jullie het meebeleven!

 

'Ik vertel en speel wat ik zie, hoor, ruik, voel en proef. En reageer daar direct op. Zodat jullie het meebeleven!'

WELKE VERHALEN VERTEL EN SPEEL IK

Ik kies verhalen die mij raken. En vertel en speel ze zo dat die verhalen jullie als publiek ook raken. De verhalen gaan over oerthema's als reizen en weer thuiskomen, geboren worden, leven en sterven, ontmoeten en afscheid nemen. En uiteraard over de liefde, en het kwaad. Mensen die zich ontwikkelen, worden wie ze zijn, bij zichzelf thuiskomen, vind ik een mooi thema. Natuur, landschap en (extreem) weer spelen een rol in mijn verhalen. Maar in het verhaal staat de mens centraal.

SAMENWERKEN IN VOORSTELLINGEN

In de voorstellingen samen met andere acteurs of vertellers zoek ik naar de meerwaarde van onze onderlinge verschillen. Ieder van ons speelt een rol maar brengt ook zichzelf mee. Hoe kun je die eigenheid en de rol samen zo goed mogelijk tot zijn recht laten komen? Om het verhaal tot leven te brengen.