Theatervoorstellingen

Ik beleef enorm veel plezier aan samenwerking met muzikanten, vertellers, acteurs, en beeldend kunstenaars:

 

>> Met zangeres Juliëtte Damen, sprankelend entertainer met en voor ouderen, in liedjes, muziek en spel.

>> Met gitarist/zanger Dick Zutt, gedreven muzikant, met zijn passie voor The Beatles, en met mooie eigen liedjes (klik op 1).

>> Met Hans Platenkamp, origineel verteller en verbazingwekkend improvisator, van wie ik veel leer (klik op 3).

>> Met dochter Andrea van Wingerden die mij met haar toneelspel altijd weer verrast (klik op 3).

>> Met Makheni die met vertelling, zang en dans de Afrikaanse zon op het podium laat schijnen (klik op 2).

>> Met Alma Smit, speels vertelster en actrice in de parken Sonsbeek en Zypendaal (klik op 4).

>> Met Hanneke de Munck, inspirerend kunstenaar, rond wier prachtige beelden wij voorstellingen maken (klik op 5).

 

Klik op de foto's voor info over voorstellingen.

 • 1. The Beatles 1960 - De Arnhemse Jongens
  1. The Beatles 1960 - De Arnhemse Jongens
 • 1. The Beatles 1960 - De Arnhemse Jongens
  1. The Beatles 1960 - De Arnhemse Jongens
  Een collage van vrolijke teksten en spetterende songs. Het verhaal van een jongensdroom. Hoe kwamen John en Paul bij elkaar? Hoe kwam George (net 15 jaar) erbij? Hoe schreven ze hun liedjes? Waarover maakten ze ruzie? Waarom naar Europa? Wie weet er nog een basgitarist, wie nog een drummer? Vertrokken met 10 man uit Liverpool. In een afgeladen busje. Nachtboot naar Hoek van Holland. Foto's voor een gedenksteen ("Laat hun namen eeuwig voortleven"). De mondharmonica. Werken in Hamburg ("the city of sin"). Ooggetuige-verslag van een droomreis. Van Liverpool via Hoek van Holland naar Hamburg. Meezingen mag! Duur: 20, 30 of 60 minuten. Na afloop loungen bij Beatles songs. Verzoeknummers welkom via Facebook. Voorstelling eerder gespeeld op/in: Phonq* winterfestival in Arnhem (première, 8 maal) feb 2014; Theater Het Pakhuis in Hoorn (tweemaal) 6 juli 2014; Hogeschool Arnhem Nijmegen (bij de opening van het cursusjaar) 8 sept 2014; Sonsbeek Theateravenue (13 maal) 13-16 aug 2015; De Bottelarij (Wellen-B), 23 sep 2016; Filmhuis Oosterbeek als inleiding op de Beatles film 'Eight days a week' (tweemaal) nov 2016; Theater onder de Molen, Vorden (13 jan 2017). De Arnhemse Jongens zijn Walter van Wingerden & Dick Zutt, in alfabetische volgorde (net als Lennon & McCartney).
  Lees meer over mijn medespeler
 • 2. Afrika meets Europa
  2. Afrika meets Europa
 • 2. Afrika meets Europa
  2. Afrika meets Europa
  In Afrika mts. Europa Theatermakers werk ik met veel plezier samen met de Zuid-Afrikaanse Makheni Zonneveld. Wij maken inter-culturele theatervoorstellingen voor een breed publiek. Wij benadrukken de rijkdom (verrijkende werking) van multiculturele verschillen. Wij ervaren dat mensen verbonden zijn via archetypische beelden uit ons collectief geheugen. Wij wisselen tussen spel, vertelling, dans, zang en muziek, altijd in contact met elkaar en in dialoog met het publiek. Waarmee wij mensen raken met ontroerende verhalen en indringende beelden. Makheni put uit een schat aan Afrikaanse verhalen, muziek (zang en percussie) en dans. Haar inspirerende performance in het Nederlands of Engels is gekruid met fragmenten in uiteenlopende talen zoals IsiZulu, Sepedi, Setswana, Xitsonga, IsiXhosa, Engels en Suid-Afrikaans. Walter vertelt honderden verhalen afkomstig van dichtbij en ver weg, ontstaan tussen lang geleden en recent. Bovendien speelt hij piano en zingt daarbij. En heeft hij als ecoloog een grote belangstelling voor landschap en leefomgeving. Spannend wordt het als Makheni en Walter het verhaal samen vertellen, ieder vanuit haar/zijn eigen gezichtspunt. Eerdere voorstellingen in: Dorpskerk Schaarsbergen (nov 2013), Theater onder de Molen Vorden (jan 2014), Theater Landgraaf in Landgraaf (sep 2014), Galerie Wim de Natris in Nijmegen (feb 2015), Theater de Muze in Noordwijk (maart 2016).
  Lees meer over mijn medespeler
 • 3. De betere sprookjes
  3. De betere sprookjes
 • 3. De betere sprookjes
  3. De betere sprookjes
  Het jaarlijkse sprookjesfestival in Arnhem (herfstvakantie regio Zuid) vormt elk jaar weer een uitdaging om een nieuwe voorstelling te maken. De laatste jaren met Hans Platenkamp en mijn dochter Andrea, in eerdere jaren met Alma Smit en Dick Zutt. Ik kies een sprookje bij het jaarthema. Niet altijd zo bekend, maar wel altijd heel mooi. Ik schrijf een ruw script, met rollen voor ons drieën. We houden een leesrepetitie waarin we onze nieuwe invallen en ideeën er aan toevoegen. We bedenken een decor, waarin we met het ruwe script een technische doorloop doen. We spelen improviserend, in nauwe interactie met het publiek. Toeschouwers krijgen een rol. Waardoor de voorstellingen fris zijn. Wij maken onze voorstellingen bewust 'niet-kinderachtig': We spelen voor een breed publiek bestaande uit kinderen, volwassenen en ouderen. Hieronder het lijstje met onze voorstellingen. Desgevraagd spelen we onze voorstellingen ook op scholen (evt. met workshops) en in theaters. 2017 Slimme Solvej viert feest (Solvej en de Draak) (Scandinavisch) (met Hans en ……….); 2015 Feeks of Fee (Koning Lijsterbaard-Grimm) (met Hans en Andrea); 2014 De varkensprins (Italiaans) (met Hans en Andrea); 2013 Ratjes doen er toe (diverse sprookjes waarin ratten een bijrol krijgen) (met Hans); 2012 De Wildeman (IJzeren Hans-Grimm) (met Alma en Dick); 2011 Vrolijke vette Toversprookjes (Goudregen-Japan, De slaperige prinses-NL) (met Alma en Dick).
  Lees meer over mijn medespeler
 • 4. In de parken
  4. In de parken
 • 4. In de parken
  4. In de parken
  Als je in een stad woont met zulke mooie parken, ligt het voor de hand om ook hier voorstellingen te spelen. Alma Smit ziet daar niet tegenop. Integendeel. Wij maken voorstellingen-op-locatie in Park Sonsbeek (Het wasmeisje van de baron) en Zypendaal. Het wasmeisje van de baron is bezig de was op het bleekveld te bleken en te drogen te leggen. De tuinman komt langs ("De vijver wordt 10x zo groot!"), haar vriend, de verliefde molenaarsknecht ("ik verlies mijn baan, de baron wil een waterval, hij laat de molen afbreken"), en de onteigende boer ("ach ik klus wat voor de baron, en hou mijn hand op"). Aan de hand van het wasgoed vertelt ze over het wel en wee van de adellijke familie in Villa Sonsbeek. Een hilarische maar ook leerzame voorstelling. De voorstelling in Zypendaal heet: "Van Oerbos via Siertuin tot Park". De voorstelling begint op het bordes van het huis Zypendaal. Het is 1764. We maken kennis met Hendrik en Johanna Brantsen. Ze vertellen hoe het landschap veranderde van Oerbos, via Heide en Boerenland tot Buitenhuis met siertuin. Trots showen ze hun prachtige Franse tuin, met keurig geknipte hegjes in kunstige patronen. We springen door een tijddeurtje naar het jaar 1803. Tuinman Jan-Willem vertelt hoe door de Franse Revolutie alles verandert. Nu moet hij de stijve Franse tuin van Johanna in opdracht van haar kleinzoon Johan omspitten! Om er een park voor iedereen van te maken. We springen door een tijddeurtje naar het jaar 1863. In een vrolijke afsluitende scène laat tuinman Eduard het dienstmeisje Alma en de toeschouwers zien hoe hij het park opnieuw gaat inrichten, zodat het groter lijkt. En natuurlijker. Zoals het park Zypendaal er nu, in 2013 uitziet.
  Lees meer over mijn medespeler
 • 5. Voorstellingen bij beeldhouwwerken
  5. Voorstellingen bij beeldhouwwerken
 • 5. Voorstellingen bij beeldhouwwerken
  5. Voorstellingen bij beeldhouwwerken
  Samenwerken met andere podium-kunstenaars, daar hou ik erg van. Wanneer beeldhouwers en schilders het podium op komen, dan gebeurt er iets bijzonders. Zo maakte ik met beeldhouwer Hanneke de Munck en scheepsbouwer Marten Wijbenga de voorstelling 'Het Geheugen', in het Theater onder de Helling (Amsterdam, NDSM-werf) voor het Storytelling Festival 2012. En vervolgens 'De Drude en de mens', in 2014. In 'Het Geheugen' staat Hanneke naast haar beeld van de Potvis. Ze maakt zich zorgen over het afnemende geheugen van haar vader. Over haar eigen vergeetachtigheid. Ze maakt de vergelijking met de Potvis, die een ijzersterk geheugen heeft. Walter vertelt verhalen over het geheugen van de zee. Over schepen en afval die nog decennia, zo niet eeuwen ronddrijven op de golfstroom. Over hoe vergane schepen soms terugkeren naar de haven. Over een volk dat gelooft dat de koning de baas is over de zee: ze zijn vergeten is hoe machtig de zee is. Over een mannetje dat vergeten is waar hij vandaan komt, en waar hij naar toe gaat. Maar aan de vloedlijn ontdekt hij de waarheid… Marten vertelt tegen de achtergrond van een oude film, hoe boven het theater het ene schip na het andere in elkaar werd gezet, en te water gelaten. Hij werkte daar zelf: sterke verhalen uit de eerste hand. In de 'De Mens en de Drude' spelen Walter en Hanneke bij haar beeld 'De Drude' een oude dialoog van Stefan George. Waarin de Drude (een Faun) de mens wanbeheer van de schepping verwijt. Walter vertelt Het Bengaalse Hert, en De Vos en het meisje. Verhalen die mensen uitnodigen anders met dieren om te gaan. Marten spreekt over de walvisjacht, en hoe actievoerders jagers dwarszitten om walvissen te beschermen.
  Lees meer over mijn medespeler

CONTACT

 

Webdesign: Imaginary Creations