over walter

"Daarom ben ik verteller en theatermaker.

Om mensen te vermaken, te inspireren, aan het denken te zetten, verder te brengen, en blij te maken.

Met als enig middel: de kracht van de verhalen."

een tweede kans

Walter heeft 35 jaar met passie als bioloog/ecoloog gewerkt. Na deze loopbaan heeft hij zich vanaf 1995 nog ontplooid als theatermaker en verteller, zijn tweede passie.

Verhalen schrijven of bewerken, en vertellen. Scripts schrijven, repeteren met anderen, regisseren en spelen.

Vertellen

Walter zoekt of hoort van oude verhalen, sagen, mythen en legendes. Zelden vertelt hij ze zoals hij ze vond. Hij herschrijft ze, stemt ze af op het publiek.

Soms verwerkt hij eigen ervaringen en gedachten in het verhaal, neemt een standpunt in of vraagt zich af waarom het verhaal loopt zoals het loopt.

Hij kiest verhalen die hem raken. Die verhalen gaan over oerthema's als reizen en weer thuiskomen, geboren worden, leven en sterven, ontmoeten en afscheid nemen, de liefde, verdriet, geluk, hoop, enz.

Mensen die zich ontwikkelen, worden wie ze zijn, bij zichzelf thuiskomen, is een mooi thema. Natuur, landschap en (extreem) weer spelen vaak een rol in de verhalen. Maar het verhaal van de mens staat centraal.

 

 

Voorstellingen met anderen

Het geeft hem veel voldoening en plezier om samen met anderen een voorstelling te maken. Combinaties van zang, muziek, vertellen, spel, dialogen, en interactie met publiek krijgen in veel variaties vorm.

 

• Met zangeres en muziekdocente Juliette Damen maakt hij voorstellingen voor (dementerende) ouderen in verzorgingshuizen.

• Gitarist/zanger Dick Zutt deelt zijn gepassioneerde liefde voor The Beatles met hem en samen maken ze 2 prachtige voorstellingen vol Beatles liedjes: hoe het begon in: 'The Beatles 1960', en hoe het in 1970 eindigde in: 'The Beatles, the end'.

• Samen met Dick maken ze ook een geheel eigen voorstelling waarin de bioloog/ecoloog Walter zijn zorgen over het milieu en de natuur kwijt kan. Met veel humor en eigen liedjes ontstaat “Arnhem aan Zee”, tientallen malen gespeeld o.a. op de Sonsbeek Theater Avenue.

• Met Hans Platenkamp, een originele verteller en verbazingwekkende improvisator, door wie hij losser wordt en de meest wonderlijke vertellingen in elkaar zet voor het jaarlijkse Sprookjesfestival in het Sonsbeekpark in Arnhem.

• Met dochter Andrea van Wingerden, die het zo leuk vindt om met hem te spelen, er voor 100% voor gaat, en hem telkens weer verrast en als dramaturg meeneemt in het spel.

• Met Makheni Zonneveld, die door haar Afrikaanse stem, zang, dans en lichaamstaal de Afrikaanse zon op het podium laat schijnen, richt hij Compagnie "Afrika meets Europa Theatermakers" op, en ze maken voorstellingen waarin beide culturen zich vermengen.

• Met Alma Smit, die het net als hij geweldig vindt om voorstellingen in de buitenlucht te spelen, zoals in de parken Sonsbeek en Zypendaal.

• Met beeldhouwer Hanneke de Munck, wier beelden uitgangspunt vormen voor mooie, poëtische voorstellingen.

SAMENWERKEN IN VOORSTELLINGEN

Met het vertellen van verhalen kun je ook dingen uitleggen die bijna niet uit te leggen zijn. Met sterke beelden en metaforen. Zoals La Fontaine deed en Aesopus in hun fabels. Zoals Jezus in gelijkenissen. Zoals de gebroeders Grimm deden in hun sprookjes. Zoals vele onbekende schrijvers en vertellers deden, of ze nu uit Rusland, Scandinavië, Lapland, Italië, India, Japan, China of Afrika komen. Ze bevatten een kern van waarheid en oude wijsheid. Eeuwenlang zijn ze van mond tot mond doorgegeven, en geëvolueerd. Ze laten zien hoe mensen geworden zijn zoals ze zijn. Hoe mensen met elkaar omgaan, elkaar behandelen. En ook hoe daar verandering in kan komen. Hoe mensen kunnen groeien en (met elkaar) verder kunnen komen.

 

Verhalen hebben het vermogen je bloed sneller te laten stromen. Je te vullen met een dankbaar gevoel van warmte. Ze zorgen ervoor dat je weer een tijdje vooruit kunt. Een sterk verhaal doet zijn werk. Meteen of later, zelfs op de lange duur. Totdat op een dag, op een uur, op een plek het kwartje valt.

 

 

'Ik vertel en speel wat ik zie, hoor, ruik, voel en proef. En reageer daar direct op. Zodat jullie het meebeleven!'

Webdesign: Imaginary Creations